Foosballtävlingar i Europa

Foosball, som även kallas för bordsfotboll, är ett omtyckt sällskapsspel som främst spelas i barer, pubar och på fritidsgårdar. Spelet är mycket populärt över hela världen. Det har många olika namn, bland annat foosball, table soccer och fusball.

Det finns inga officiella regler för foosball, utan spelreglerna varierar mellan olika länder och klubbar. De flesta har sett borden där man står vid sidan och styr spelarna, och associerar kanske foosball med ledigt tidsfördriv i en bar. Men det finns också foosballturneringar runt om i världen. Det internationella förbundet, som på engelska heter The International Table Soccer Federation (ITSF), har som uppgift att främja sporten.

Det internationella förbundet ITSF

Förbundet ITSF grundades år 2002 i Frankrike, och sedan dess har mycket hänt inom sporten. ITSF ansvarar bland annat för att reglera spelreglerna, organisera tävlingar och föra diskussionen med den olympiska kommittén. Tack vare ITSF har allt fler fått upp ögonen för foosball och idag är det en officiell sport. ITSF har en mycket viktig roll som administratör och organisatör av foosballturneringar. Förutom världsmästerskapen, världscupen och Europamästerskapen finns ett stort antal nationella och lokala tävlingar. Dessutom gör ITSF en årlig världsturnering i många olika länder. ITSF sponsrar turneringar i många utav dessa för att marknadsföra och utveckla sporten och spelarna.

Tävlingar i Europa

Foosball är mest populärt i Europa och USA och därför hålls de flesta turneringarna i dessa regioner. Under sommaren 2019 kommer ITSF World Cup och världsmästerskapen att spelas i Spanien. Dessa är de största och mest prestigefyllda tävlingarna med spelare från cirka 30 länder. Europamästerskapen 2018 spelades i Belgrad i Serbien 30 november – 2 december. Andra foosballtävlingar som kommer att gå av stapeln i Europa 2019 är North West Open, European Tornado Open i Storbritannien, Pro Tour Evry och Pro Tour Segré i Frankrike, Saisoneröffnungsturnier i Schweiz, SmallBalls Open i Tjeckien, Hungarian Leonhart Open i Ungern, World Series by Garlando i Österrike och flera andra.